Učenici 5.b razreda su u sklopu izvannastavne aktivnosti „Mladi etnolozi“ 25.10.2020. slušali predavanje na temu: „Koje dobre šuze. Šetnja kroz  povijest obuće“ u KGZ u  S.S.Kranjčević. Predavanje su održale kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu – mr.sc. Aida Brenko i Vesna Zorić koje su ujedno i autorice istoimene izložbe. Učenici su imali priliku upoznati se s različitim značenjima cipela kroz povijest od arheoloških nalaza pa sve do suvremene izrade obuće. Također, na predavanju je bilo govora  i o raznim vrstama, materijalima od kojeg je obuća izrađena te su predstavljeni različiti oblici, ukrasi i način izrade cipela.

Učenicima se predavanje iznimno svidjelo, a ovo su neki od njihovih dojmova:

Eva: Bilo mi je zanimljivo i mnogo sam naučila o raznim kulturama i modi. Najzanimljiviji dio bio mi je o cipelama na visoku petu i kinesko vezanje prstiju. To mi je zaista bilo neobično, ali mi je drago da sam nešto novo naučila o kulturi, stavovima ljudi i starinskoj modi. Rado bih posjetila i muzej da vidim to sve u živo.

Fran: Bilo je zanimljivo na predavanju. Svidjelo mi se kako su kustosice to prezentirale. Zanimljiva mi je bila kineska tradicija „malih nogu“. Naučio sam kako su se izrađivale prve cipele. Volio bi posjetiti taj muzej.

Vida: Meni je bilo jako zanimljivo. Sve mi se svidjelo jer je baš bilo fora gledati što su drugi obuvali.

Petra: Danas na predavanju mi je bilo odlično. Prezentacija je bila zanimljiva i poučna. Naučila sam puno novih i zanimljivih stvari o povijesti cipela. Željela bih da imamo još takvih zanimljivih predavanja.

Vito: Na prezentaciji „Koje dobre šuze” bilo mi je jako zanimljivo naučio sam mnogo o cipelama kroz povijest, tradiciji svezivanja stopala i opancima. Volio bih posjetiti i etnografski muzej.