Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježili smo 27. siječnja 2021. integriranom nastavom Povijesti, Hrvatskoga jezika i Vjeronauka  s učenicima 8. razreda.

Prisjetili su se nastanka i povijesti židovskog naroda, gledali su prilog o židovstvu , a potom su o tome razgovarali i podijelili svoje doživljaje. Učenici su istraživali povijesna svjedočanstva osoba koje su preživjele holokaust te su opisale svoje emocije, strahove i atmosferu koja je vladala u getu, prilikom deportacije u logore te u samom logoru. Gledali su kratke video isječke o tome što holokaust predstavlja. Nadalje, komparirali su svoje djetinjstvo  i način odrastanja s djecom koja su živjela u vrijeme Drugog svjetskog rata s naglaskom na one koji su bili žrtve genocida.  Također, čitali su i tekst „Kako vidim svijet“ Alberta Einsteina i za lektiru su čitali cjelovito djelo Dnevnik Anne Frank.

U radionicama se naglašavala tolerancija, društvena kritika, poštovanje, međusobno uvažavanje, pravo na različitost te podizanje svijesti o opasnosti diskriminacije, nesnošljivosti, ali i predrasuda.

Učenici su na kraju sata pisali molitve, poruke mira, pjesmice te izrađivali postere koje su postavili na digitalnu ploču. Što su zapisali možete pogledati u nastavku.

Poruke mira, pjesmice i postere možete vidjeti OVDJE.

Molitve možete vidjeti OVDJE.

Profesorice pohvaljuju učenike na aktivnosti tijekom radionica, a važnost poučavanja o holokaustu možemo vidjeti u tome  da su i sami učenici  istaknuli kako je veoma važno razgovarati o ovim temama kako se takva povijest nikada ne bi ponovila.