Svake godine učenici naše škole s mentoricom Ankicom Kolar sudjeluju na Znanstvenom pikniku. Učenici 7.a razreda, sadašnji 8.a sudjelovali su u dizajniranju “Plakata za jubilarni 10. Znanstveni piknik.“

Objave radova na https://www.facebook.com/ZnanstveniPiknik u razdoblju od 1. lipnja 2021. godine do 30. lipnja 2021. godine.

Teme su bile zadane:

  1. ZNANSTVENI PIKNIK 2021.
  2. Vjetrulja (kao motiv pozitivne i prirodne energije)
  3. Profesor Baltazar

Od oluje ideja i kreativnosti učenika plakat je izgledao tako da je obuhvatio sve teme, ali i najavu naše teme za sudjelovanje u devetom mjesecu 2021. godine.

Prijavili smo se za 10. Znanstveni piknik s temom Obnovljivi i neobnovljivi izvori energije.

U pripreme smo uvrstili kemijske pokuse kojima dokazujemo utjecaj ugljikova (IV) oksida na povišenje temperature na Zemlji, kao staklenički plin koji nastaje utjecajem ljudskih aktivnosti.  Posljedice povišenja ugljikova dioksida dovode do porasta razine mora i oceana, taljenja vječnog leda, promjene klime, do globalnog zatopljenja. Porastom prosječne temperature na Zemlji staklenički plinovi se zadržavaju u višim slojevima atmosfere, kao staklenik i onemogućuju hlađenje Zemlje.

Utjecaj čovjeka na okoliš, obnovljivi i neobnovljivi izvori energije učenici su prikazali nizom plakata koje su individualno napravili bivši i sadašnji učenici.  Svi materijali su poslani prije početka Znanstvenog piknika.

Znanstveni piknik je održan 24. i 25. rujna 2021. godine u Gornjoj Stubici, u parku dvorca Oršić, u kojem je smješten muzej Seljačke bune.  Na žalost zbog  samoizolacije velikog broja učenika i bolovanja mentora nismo fizički prisustvovali.

Ankica Kolar, prof. savjetnik