Opisati događanja u jednoj školi tijekom pola stoljeća nije lako. Pedeset je to generacija učenika koje su učitelji naše škole podučavali, odgajali i pripremili za nastavak školovanja. Puno je tu uloženog rada i entuzijazma koji je moguć jedino kad se radi s onima koji predstavljaju budućnost jednog društva. Škola naravno nije otok, nije odvojena od šireg društvenog konteksta i u njezinu radu zrcalile su se sve političke i civilizacijske mijene kroz koje je prošlo hrvatsko društvo u proteklih pedeset godina, a one nisu malene. U ovom kratkom pregledu zadržat ćemo se na faktografskom bilježenju događaja koji su obilježili pojedinu školsku godinu.

Prvi nastavni dan u novoj školskoj zgradi bio je 6. veljače 1968., a upisano je bilo 787 učenika u 26 razrednih odjela. U to vrijeme školskom upisnom području pripadaju područje Vukomerca i dijelovi Trnave. Prvi ravnatelj škole je Božidar Aranđelović

Iduće i prve školske godine (1968./1969.) nastava se uhodava, organiziraju se razne izvannastavne aktivnosti, među kojima i Klub mladih tehničara koji je vrlo uspješno vodila učiteljica Vjekoslava Budor. Tu posebno valja izdvojiti osnivanje novinarsko-literarne družine i pokretanje školskog lista Zora, za što je zaslužna profesorica Olga Jambrec. Zora će nastaviti izlaziti idućih pedeset godina i postat će jedan od zaštitnih znakova škole. Iste godine prve uspjehe počinju ostvarivati i mladi matematičari pod mentorstvom učitelja Vlade Stošića.

Idućih nekoliko godina u naselju se završava nekoliko novogradnji, pristiže sve više novih učenika pa se broj učenika u školi penje na preko tisuću, stoga se započelo s radom u tri smjene. Škola dobiva i svoju himnu (prvi put izvedena je 28. rujna 1970.), a autori su joj dvojica djelatnika škole. Stihove za himnu napisao je Ivan Ernoić, učitelj hrvatskoga jezika, kajkavski pjesnik i pisac dječjih igrokaza, a izvrsnu glazbu skladao je učitelj glazbene kulture Šandor Ban. U školskoj godini 1970./1971. uvodi se cjelodnevni boravak u prvi razred.

Tijekom sedamdesetih godina mladi matematičari kolege Stošića uspješno nastupaju na republičkim i saveznim natjecanjima, kolega Stošić osniva i šahovsku sekciju koja postiže zapažene rezultate, mladi tehničari nižu priznanja, a školski list Zora profilira se kao jedan od najboljih školskih listova u Hrvatskoj i dobiva brojna priznanja.

Otvaranjem škole uVukomercu školske godine 1974./1975. smanjuje se broj učenika u našoj školi, što je omogućilo puno ugodniji rad u dvije smjene.

Povodom obilježavanja 10. obljetnice škole 1978. tiskan je godišnjak u kojem je dan iscrpan pregled rada i uspjeha u prvih deset godina. Godišnjak je uredila kolegica Olga Jambrec.

Povodom 150. obljetnice rođenja Petra Preradovića 23. lipnja 1978. otkrivene su četiri identične biste s Preradovićevim likom, ispred pjesnikove rodne kuće u Grabrovnici, ispred naše škole i ispred škola u Pitomači i Zadru koje također nose pjesnikovo ime.

U školskoj godini 1978./1979. škola postaje centar za rano učenje stranih jezika, tj. ulazi u eksperimentalni program učenja stranog jezika od prvog razreda. Škola dobiva i novog ravnatelja, to je Ivan Grgurić, koji će biti ravnatelj do listopada 1984.

Sedamdesete godine zaključuje uspješna školska godina 1979./1980. Šahisti su prvi u Zagrebačkoj ligi, matematičari su na saveznom natjecanju, a novinarsko-literarna družina dobiva prvu nagradu časopisa Modra lasta, novinari osvajaju i prvu nagradu na republičkoj i drugu nagradu na saveznoj razini.

Brojni i višestruki uspjesi u radu s učenicima nisu prošla nezapaženo pa školske godine 1980./1981. naša škola postaje vježbaonica Filozofskog fakulteta za hrvatski, njemački i engleski jezik. Mentorice studentima su Olga Jambrec za hrvatski jezik, Vjera Korboni za njemački jezik i Jasna Gotovac za engleski jezik.

Osamdesetih godina škola radi, rekli bismo, mirnim i ustaljenim ritmom, a generacije učenika kao da gaze već utabanim stazama; postižu se zapaženi rezultati na republičkim natjecanjima iz matematike i fizike, novinarsko-literarna družina nastavlja skupljati priznanja, pjevački zbor i folklorna skupina osvajaju priznanja na gradskim smotrama. Novost je da u drugoj polovici 80-ih imamo i izvrsnu žensku košarkašku ekipu koju vodi učiteljica engleskoga jezika Maja Mazić, nekadašnja košarkaška reprezentativka. U razdoblju od rujna 1984. do svibnja 1991. ravnateljica je škole profesorica Jasna Gotovac. Naša škola dugi je niz godina održavala prijateljske susrete s tri bratimljene škole, OŠ „Petar Preradović“ iz Pitomače, OŠ „Petar Preradović“ iz Zadra i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Beograda. Isprva svake godine, a poslije, zbog promjene ekonomskih prilika, svake treće godine održavali bi se prijateljski susreti delegacija učenika i nastavnika. Susreti su se održavali do 1990.

Na samom početku 90-ih, školske godine 1990./1991., imamo iznimnu hrvačku ekipu u hrvanju grčko-rimskim stilom koju vodi profesor tjelesne kulture Franjo Horvat. Na prvenstvu Hrvatske uzeli su tri srebrne i tri brončane medalje, a na saveznom natjecanju Tomislav Stipančić i Željko Božek osvajaju zlatne medalje, Andrej Radaković srebrnu, a Robert Ribarić brončanu. Ravnatelj škole postaje profesor Dragutin Šatović.

Zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku školska godina 1991./1992. bila je najteža godina hrvatskoga školstva uopće. Iako Zagreb nije bio izravnio zahvaćen ratnim djelovanjima, atmosferu ratnog sukoba osjećaju i naši učenici. Njihovi školski drugovi sada postaju mali prognanici i izbjeglice, a bilo je i prekida nastave zbog zračnih uzbuna i bježanja u obližnja skloništa. U školi je te godine bilo 647 učenika od čega 109 prognanih i izbjeglih. U tim teškim vremenima škola se snažno angažira na humanitarnom planu, prikuplja se pomoć za prognanike koji pristižu iz gotovo svih krajeva naše domovine. Prikuplja se također i pomoć u toploj odjeći i higijenskim potrepštinama za 99. brigadu, skupljaju se knjige za spaljene školske knjižnice i udžbenici za prognane učenike smještene u Mađarskoj. Bez obzira na sve teškoće naši učenici i dalje uspješno sudjeluju na raznim natjecanjima, od LiDraNa do natjecanja iz matematike. Likovna grupa sudjeluje u radu likovne kolonije „Silos – Pescara“ u Italiji. U hrvatske škole uvodi se izborna nastava vjeronauka.

Iduće 1992./1993. učenik Zoran Meliš državni je prvak u matematici, Kristijan Kovač treći je na državnom natjecanju iz fizike, a Marina Kocen dobiva nagradu časopisa Modra lasta za svoje literarne radove. Započinje se s biranjem najboljeg učenika škole.

Školske godine 1993./1994. profesorica Olga Jambrec dobiva državnu nagradu „Ivan Filipović“ za osnovno školstvo i promovirana je u učitelja savjetnika.

Iduće školske godine, 1994./1995., obnavlja se školska zgrada. Ponovo imamo prvaka države u matematici (Filip Šimić), ali i doprvaka (Tomislav Pejković).

Nakon oslobođenja okupiranih dijelova Hrvatske u akciji „Oluja“ započinje obnova u ratu porušenih područja i naša se škola još jedanput, u školskoj godini 1995./1996., snažno angažira u humanitarnom radu. Na inicijativu ravnatelja osnovnih škola s područja Peščenice u svim se školama na području naše općine prikuplja novac za obnovu škole u Krnjaku.

Nakon te akcije škola nastavlja i samostalnu suradnju s Osnovnom školom Katarine Zrinske u Krnjaku. Naši učenici skupljaju školski pribor i igračke kao božićni poklon svojim vršnjacima u Krnjaku i Tušiloviću.

Naš folklorni ansambl te godine dobiva još jedno veliko priznanje; folkloraši su pozvani da budu u pratnji delegacije Ministarstva prosvjete i ministrice Ljilje Vokić za njezina posjeta Kninu, a u vezi s ustrojem hrvatskoga školstva na nekada okupiranim područjima. Svojim nastupom naši mladi folkloraši oduševili su kninsku publiku. Još jedan zapažen nastup imao je naš folklorni ansambl na Susretu djece Europe u Italiji. Nastavlja se i niz lijepih pojedinačnih uspjeha, pa je tako na Danima kajkavske riječi u Zlataru pjesma naše učenice Aurelije Šoštarić Stari melin proglašena najboljom kajkavskom pjesmom. Mentor učenici bila je profesorica Blaženka Dominić.

U školskoj godini 1996./1997. predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman odlikovao je ravnatelja škole Dragutina Šatovića Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića. Iako je riječ o osobnom priznanju, ono je istodobno bilo i priznanje cijeloj školi, i učiteljima i učenicima i svim drugim djelatnicima, jer jedino je mjerilo vrijednog rada jednog ravnatelja uspješno funkcioniranje ustanove kojom rukovodi.

Iduće školske godine škola je domaćin županijskom natjecanju iz matematike.

U školskoj godini 1998./1999. obilježili smo 30. obljetnica škole, organizirali općinsko i županijsko natjecanje iz fizike, donirali udžbenike za hrvatsku školu u Usori i nastavili suradnju s Osnovnom školom Katarine Zrinske u Krnjaku.

U školskoj godini 1999./2000. otvorena su preuređena školska igrališta.

Iduće školske godine 2001./2002. u školi se počinju održavati stručni ispiti za profesore hrvatskoga jezika. Predsjednici Povjerenstva za provedbu stručnih ispita bili su prof. dr. Dragutin Rosandić i prof. dr. Stjepko Težak, ovlašteni predstavnik Ministarstva prosvjete i športa i tajnik povjerenstva naša je bivša djelatnica prof. Olga Jambrec, a naši učitelji hrvatskoga jezika i ravnatelj članovi su ispitnog povjerenstva. Naši učenici sudjeluju na državnim natjecanjima iz matematike i fizike i na županijskom natjecanju iz engleskoga jezika.

U školskoj godini 2002./2003. Vijeće roditelja u suradnji s razrednicima pokrenulo je „Školsku športsku ligu“, natjecanje u kojem se zajednički natječu učenici i roditelji. Na inicijativu tadašnjeg agilnog Vijeća roditelja osnovana je udruga „Roditelji za djecu“ koja je zdušno radila na čvršćem povezivanju roditelja i lokalne zajednice sa školom. Delegacija naše škole sastavljena od učitelja i roditelja u prosincu posjećuje OŠ Katarine Zrinske u Krnjaku i donosi pomoć u hrani, odjeći i igračkama.

Na obilježavanju Dana škole u školskoj godini 2003./2004. gosti su nam učenici, učitelji i roditelji iz prijateljske škole iz Krnjaka. U sklopu obilježavanja Dana škole na školskom igralištu upriličena je i svečana podjela medalja za prvu godinu Školske športske lige. Program je vodila pjevačica Sanja Doležal. Školski list Zora dobiva županijsku nagradu, a Vijeće roditelja pokreće vlastiti list PETar.

Od školske godine 2006./2007. u školi se održavaju županijska stručna vijeća profesora kemije. Voditelj županijskih stručnih vijeća je profesorica Ankica Kolar.

Od 22. prosinca do 2. siječnja 2007. Zagreb je bio domaćin Europskog susreta mladih, hodočašća mladih kršćana koje organizira ekumenska zajednica braće iz Taizea. Naša škola bila je centar za prijam mladih kršćana iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske. Srdačnom prihvatu hodočasnika svoj su doprinos dali neki naši učitelji te tete kuharice i spremačice. Na susretljivosti pomoći stigla je zahvala iz Taizea.

U školskoj godini 2007./2008 obilježili smo 40. obljetnicu rada školesvečanom priredbom u Kulturnom centru Peščenica. Tiskali smo i školsku monografiju u kojoj smo pokušali dati presjek rada naše škole u proteklih četrdeset godina.

Iste godine u školu je uveden projekt „Vikendom u dvorane“ Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Ovaj se projekt odlično poklopio s našom Školskom športskom ligom.

Školske godine 2008./2009. započinjemo s izvođenjem preventivnog programa očne gimnastike.

Iduće školske godine 2009./2010. Uključujemo se u UNICEF-ov program „Škole za Afriku“. Da bi se prikupio novac za potrebite đake u Africi organizirali smo božićni sajam i vrlo zanimljiv i kvalitetan božićni koncert na kojemu su uz ondašnje učenike nastupili i naši bivši đaci, sada već učenici srednjih glazbenih škola ili studenti glazbenih akademija.

Kako se bližio trenutak prijama Hrvatske u Europsku uniju, u školskoj godini 2011./2012. okrećemo se, na poticaj profesorice geografije Alemke Miklić, europskim projektima i međunarodnoj suradnji. Preko portala eTwining uključujemo se u program Europske unije za obrazovanje Erazmus+ i započinjemo različite oblike suradnje sa školama iz država Unije. Iste školske godine započinjemo s redovitim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Naši učenici tijekom listopada odlaze na jednodnevnu ili dvodnevnu ekskurziju u Vukovar nakon čega za sve učenike pripremaju prezentaciju o viđenom i naučenom. Od ove školske godine redovito prigodnim aktivnostima obilježavamo Dana Europe. Priključujemo se humanitarnom projektu Marijini obroci za djecu Afrike.

U školskoj godini 2012./2013. prihvaćamo se organizacije Županijskog natjecanja iz poznavanja hrvatskoga jezika. Natjecanje se u našoj školi održava do danas.

Iduće školske godine započinje suradnja s našim iseljenicima. Tijekom godina trajanja ovog projekta naši će učenici kontaktirati sa svojim vršnjacima hrvatskoga podrijetla u Čileu, Boliviji, Paragvaju, Argentini, Belgiji i Luksemburgu. Započinjemo intenzivniju suradnju s Osnovnom školom Vladimira Nazora iz Škabrnje u obliku videokonferencija koje učenici osmih razreda održavaju sa svojim vršnjacima iz Škabrnje. Škabrnja postaje i jedna od postaja na višednevnoj ekskurziji naših osmaša.

Od školske godine 2014./2015. u sklopu programa Erazmus+ strani studenti na praksi u Hrvatskoj posjećuju našu školu i održavaju različite aktivnosti s učenicima u razrednoj nastavi. Od ožujka 2017. ravnatelj škole je profesor Denis Žvorc.

2018. godine naša škola uključila se u projekt Hrvatskog matematičkog društva pod nazivom „Večer matematike“. Nedavno smo dobili i dva važno međunarodna priznanja: postali smo jedna od europskih eTwinning škola te smo tako priznati kao jedna od vodećih škola na području digitalne prakse, inovativnih i kreativnih pristupa tehnologiji, promicanja stalnog profesionalnog razvoja i obrazovanja zaposlenih te promicanja suradnje u nastavnoj praksi među učiteljima i učenicima.​ To je veliko postignuće za eTwinning-tim u našoj školi, stoga posebna zahvala i čestitka ide našim voditeljicama eTwinning-tima Alemki Miklić i Vinki Zgrablić. Kao drugo međunarodno priznanje stigla je potvrda da smo postali međunarodna Ekoškola.

Već dugi niz godina u životu i radu škole sudjeluje Ana Čop Miholek, stručna suradnica pedagoginja. Svojim neposrednim odgojno-obrazovnim radom s učenicima, učiteljima i roditeljima naša je pedagoginja uvijek bila nezaobilazni čimbenik u kreiranju i stvaranju pozitivnog ozračja u školi i školske kulture koje danas imamo i na koje smo svi ponosni.

Mnogo je još manjih projekata i aktivnosti koje čine svakidašnji život jedne osnovne škole. Važno bi bilo na kraju ne zaboraviti spomenuti suradnju s Osnovnom školom Petra Preradovića u Pitomači s kojom naša škola surađuje praktično od svoga osnutka. Tako su i ove godine, kao i desetljećima unazad, naši učenici bili gosti na literarnoj smotri „Preradovićev rođendan“ u Preradovićevu  rodnom selu Grabrovnici. Nadamo se da će barem neki od vrijednih projekata i aktivnosti koje svakodnevno provodimo pokazati istu dugovječnost.

Tiana Modrić, prof. i Mladen Janković, prof.